BENETTON & NIKE & NYÍL

BENETTON & NIKE & NYÍL

sreda, 24. marec 2010

Prinašanje žogice


Nekateri kužki to počnejo sami od sebe, druge je treba naučiti. Veliko kužkov steče za žogico, jo zagrabi, potem pa jo ali pusti kjer je, ali odnese nekam po svoje. Takšna sta oba moja. Bena sem s klikerjem naučila, da mi prinese katerikoli predmet. Vendar on to ne dela ker mu je zabavno ampak, ker dobi priboljšek, ko prinese igračko blizu mene. S klikerjem to učiš kot vsako drugo stvar. Začneš doma. Vržeš igračko, ko gre za njo, jo zgrabi in nese proti tebi klikneš. Ko to začne ponavljat sam od sebe in pogosto dodaš ukaz "prinesi". Doma gre to hitro, ni veliko prostora kamor bi igračko odnesel. Večji problem je zunaj, zato seveda ne mečeš takoj žogice ali česrkoli drugega daleč ampak blizu. No, kot sem rekla, Ben prinese igračko, ker dobi potem priboljšek. Včasih mu je zabavno tudi, če se z njim malo ruvam, večinoma pa prinese le nekajkrat in potem se mu ne da več.

Podobna varianta je tudi, da ga naučiš da odnese igračo k tarči. Daš na tla igračo in tarčo in čakaš, da dvigne igračo. Ko jo dvigne klikneš. Potem klikaš ko se obrača proti tarči, ko stopi proti tarči in postopoma prideš do tega, da odnese igračo na tarčo. Tarčo potem lahko postavljaš kamorkoli, od sebe, k sebi in tudi tako prinese igračo k tebi. Tega pravzaprav še nisem prenesla izven stanovanja, ker obstaja preprostejši način kako kužka naučit prinašat žogico.

Kupiš dve enaki žogici, fino je, če piskata. Vržeš eno žogico in ko jo kuža zagrabi zapiskaš z drugo in jo vržeš v drugo smer. Če kužka ne zanima, poskusiš ti teči z žogico v roki v drugo smer in jo vržeš, ko kuža teče proti tebi. Ko kuža teče v smer proti tebi lahko drugo žogico ponudiš tudi iz roke malo višje, da mora kuža po dugo žogico skočiti in se potem lahko celo še malo poruvaš s tisto žogico z njim. Še posebej, če ima kuža ruvanje rad. Tako dobi dodatno motivacijo, da seldi tebi in piskanju druge žogice.

Zgodi se, da takoj prvič ne rata. Nike je rabila dva dni igre, da je dojela, da je cool, ča prinese žogico oz. da se ji to splača, ker imam itak v roki drugo, ki jo bo dobila. Zato ne obupajte, če kuža ne bo takoj dojel za kaj gre. Zadeva je enaka vsem ostalim trikom, ne moreš takoj pričakovat končnega rezultata. Hvalit in spodbujat je treba tudi vmesne korake, tudi, če kuža sprva v teku do druge žogice prvo spusti, tudi, če jo prvič pusti na mestu, kjer je bila, važno, da ga zanima druga in ne odnese žogice v tretjo smer. Vsa umetnost je v tem, da se je treba pač igrat. Preizkušat kako kuža reagira, ponavljat, nagrajevat in spodbujat korake v pravo smer, predvsem pa ne obupat, če ne gre že prvič. No tako nekako se zadeve lotim jaz, če ma kdo kakšno boljšo idejo z besedo na plan, sem vedno odprta za nove ideje. Naj omenim za vse, ki omahujejo, Nikica žogice še vedno ne prinaša vedno, jaz pa še kar vztrajam in verjamem, da jo jo sčasoma pač bo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar